Spine House

Mens Health Living Jan 2008   Garden and Home June 2006

A narrow slither of a stand, which formed part of a sub-division of a large stand, resulted in a very narrow north & south boundaries to the stand. The solution was to turn the house inside out. The front door and the garage at the back and the bedrooms at the street front (North). This orientation offered the client extensive views of the tree lined old Pretoria suburbs from the living areas and kitchen. Celestial windows were used to allow northern sun during winter but still create privacy from the street and neighbours.

Separate “services” from “living” with the “spine”

The “spine” doubles as an art gallery and separate living spaces from service spaces. The garage is tucked away behind under the house, and a large “stoep” optimize entertaining outdoors, utilizing the great South African weather and views and blurring boundaries between inside and outside.